13 Αυγ 2008

Το βιολί, βιολάκι του ο κ. Υφυπουργός!

Με αφορμή ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία» (6/8/2008) σχετικά με την εγκύκλιο για τα αδέσποτα ζώα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζεται ότι:*Το Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τη διαχείριση και μεταφορά των ζώων συντροφιάς, ύστερα από καταγγελίες για παράνομη διακίνηση και κακοποίηση αδέσποτων ζώων και για δικαστική εμπλοκή στο εξωτερικό, που κυκλοφόρησαν και στο Διαδίκτυο και οι οποίες δυσφημούν τη χώρα μας.Η εγκύκλιος αυτή απορρέει από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση και μεταφορά των αδέσποτων ζώων (Ν.3170/2003) και συνάδει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 998/2003 και τις τροποποιήσεις του.Σκοπός τής εν λόγω εγκυκλίου είναι η προστασία των αδέσποτων ζώων από τυχόν παράνομη διακίνηση και εμπορία τους με σκοπό το οικονομικό όφελος αλλά και η υπενθύμιση των κανόνων για τη νόμιμη διακίνησή τους.Η εγκύκλιος δεν αποθαρρύνει την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, ούτε παρεμποδίζει τη μεταφορά των ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό,εφόσον αυτή πραγματοποιείται με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.Πρόθεσή μας είναι να ενισχυθεί η φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και να αποτραπεί οποιαδήποτε παράνομη διακίνηση ή κακοποίηση.Τυχόν κενά στο υπάρχον, σχετικά πρόσφατο, νομοθετικό πλαίσιο, είναι προφανές ότι πρέπει να συμπληρωθούν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ε. Ενωσης. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη αναληφθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και πάντοτε με γνώμονα την προστασία των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας».


Γραφείο Τύπου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
΄Ελευθεροτυπία 08/08/08

Έλεος κύριοι στο υφυπουργικό γραφείο Τύπου! Σε ποιούς απευθύνεστε; Δείξετε λίγο σεβασμό στο δείκτη νοημοσύνης μας!
1. Κατά την ταπεινή μας γνώμη η εγκύκλιος είναι εσωτερική οδηγία από Υπουργείο σε μια υπηρεσία, διευκρινίζει Νόμους και διατάξεις. ΔΕΝ μπορεί να υποσκελίζει Νόμους, Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Συνταγματικά δικαιώματα.
2. Ένας Νόμος δεν ψηφίζεται ή μια εγκύκλιος δεν αποστέλλεται μόνο με γνώμονα τις αμέτρητες βλακείες και κατηγορίες που ο κάθε πονεμένος και αργόσχολος ανεβάζει στο διαδίκτυο, όπως μας λέει ο υφυπουργός δια στόματος γραφείου Τύπου. Δεν βασίζεται ούτε σε αποχρώσεις ενδείξεις ούτε σε πληροφορίες αναπόδεικτες. Ο νόμος και η εγκύκλιος θέλουν γεγονότα που να αποδεικνύουν την εγκληματική πράξη.
3. Το έγκλημα θέλει «συγκεκριμένο» δράστη, «συγκεκριμένο» θύτη (εδώ σκύλο), «συγκεκριμένο» τόπο που διαπράττεται το έγκλημα.
«Κάπου», «κάποιοι» κάνουν πειράματα και γούνες «κάποια» αδέσποτα είναι λόγια που μπορούν να τα λένε κάποιοι συμπολίτες μας, δημοκρατία λόγου έχουμε εξ άλλου.
Αλλά, όταν εκφράζονται δια στόματος αρχών και δημοσίων ανδρών ακούγονται αν όχι φαιδρά σίγουρα επιπόλαια και αφελή.
4. Με ποιο τρόπο το κράτος φροντίζει «να ενισχυθεί η φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων» όπως υποστηρίζει; Εγκαταλείποντας τα στους δρόμους χωρίς φαγητό και νερό, χωρίς τη στοιχειώδη φροντίδα;
5. Σίγουρα η Ελλάδα μας δεν χρειάζεται τα αδέσποτα για να δυσφημιστεί.
Φροντίζει από μόνη της να «αυτό-δυσφημίζεται» καθημερινά. Παιδιά στα φανάρια, άνδρες και γυναίκες σε αναπηρικά καροτσάκια και μη να επαιτούν στο κέντρο της πόλης, σκουπίδια σε σακούλες παντού, κάδοι αποκομιδής χωρίς καπάκια μπροστά από αρχαιολογικούς χώρους, χαλασμένα πεζοδρόμια, βουλωμένοι υπόνομοι, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες πιασμένες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ανακύκλωση που ΔΕΝ γίνεται, βρώμικα πάρκα με χαλασμένα παγκάκια, άπειροι χρήστες αραγμένοι σε "νιρβάνα" μπροστά από το σπουδαιότερο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας μας, οδηγούς ταξί που σκοπός τους είναι να κοροϊδεύουν τους τουρίστες, ταβέρνες με άθλιο φαγητό, δημόσιοι υπάλληλοι αγενείς και άλλα πολλά. Τα αδέσποτα είναι ο τελευταίος τροχός της δυσφήμισης.
6. Ο Νόμος 3170/2003 δίνει το δικαίωμα σε έλληνες και ξένους, αλλά και σε φιλοζωικά σωματεία (ελληνικά και εξωτερικού) να υιοθετούν ένα αδέσποτο.
Το υιοθετούν από ενδιαίτημα Δήμου ή σωματείου; Υπογραφούν υπεύθυνη δήλωση. Λογικό, γιατί το ζώο βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας του Δήμου ή του σωματείου και θεωρείται ιδιοκτησία και κατοχή του Δήμου και του σωματείου.
Το βλέπουν στο δρόμο και το μαζεύουν;
Αν έχει σήμανση (ηλεκτρονική ή μεταλλική κονκάρδα ) του Δήμου, δηλαδή πρόκειται για αδέσποτο που έχει περάσει από το πρόγραμμα του Δήμου και έχει επανενταχτεί, τότε απλώς ενημερώνουν(τηλεφωνικώς, γραπτώς, με φαξ, μέσω διαδικτύου κλπ.) τον Δήμο για να διαγραφεί το ζώο από τα αρχεία του Δήμου. Δεν υπογράφουν καμία δήλωση ούτε υπόκεινται σε έλεγχο. Γιατί το ζώο κατά το σκεπτικό του Νομοθέτη είναι πλέον Α-δέσποτο.
Αν το ζώο δεν έχει καμία σήμανση, δεν είναι δηλαδή επανενταγμένο, αλλά «καθαρόαιμο» αδέσποτο, τότε το μαζεύουν, το δηλώνουν στην Αστυνομία όπως ορίζει ο Αστικός Κώδικας μήπως τυχόν βρεθεί ο ιδιοκτήτης του και μετά από ορισμένο διάστημα περνάει στην ιδιοκτησία και κατοχή τους. Δεν δηλώνουν και δεν ενημερώνουν κανέναν. Είναι μόνο υποχρεωμένοι να προβούν σε ηλεκτρονική σήμανση του ζώου όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003.
7. Αν τα αδέσποτα ανήκουν στο κράτος και στους Δήμους όπως υπαινίσσεται ο κύριος υφυπουργός, τότε ποιος φέρει την Αστική ευθύνη και την υποχρέωση αποζημίωσης όταν ακούσια τις περισσότερες φορές προκαλέσουν φθορά και βλάβη; Αν το κράτος αποποιείται της ευθύνης τότε ΔΕΝ είναι ιδιοκτήτης των Α-δέσποτων. Αν επιμένει στην ιδιοκτησία των αδέσποτων, τότε ας μας γνωστοποιήσει ο κύριος υφυπουργός σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθούν οι παθόντες προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση για τη φθορά ή τη βλάβη που προκλήθηκε. Ίσως θα έπρεπε να προβεί το κράτος και σε αλλαγή προσδιορισμού των Α-δέσποτων. Γιατί και μόνο η λέξη ξεκαθαρίζει, ότι τα ζώα είναι «άνευ δεσπότη-ιδιοκτήτη».
8. Και μια ερώτηση: Γιατί το κράτος κόπτεται μόνο για τους αδέσποτους σκύλους και όχι για τις γάτες; Το πρόγραμμα των Δήμων ονομάζεται Πρόγραμμα Αδέσποτων, αλλά μόνο σκύλοι στειρώνονται. Οι γάτες δεν έχουν ψυχή ή επειδή είναι εφτάψυχες; Δεν χρειάζονται περίθαλψη και στείρωση, ώστε να μην αυξάνεται ο αδέσποτος πληθυσμός τους; Άρα μιλάμε για «αποσκύλωση» των αστικών κέντρων, κατά το απεντόμωση! Γιατί έτσι βλέπει τα αδέσποτα το κράτος, σαν μιαρά έντομα που πρέπει να εξαλειφτούν. Και ας θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο. Γιατί οι φόλες και οι κακοποιήσεις είναι σε ημερησία διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: