4 Σεπ 2008

Το βαρύ φορτίο των αδέσποτων και η αδιαφορία του κράτους.


Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Μας φαίνεται μάλλον εξωφρενικό, άνθρωποι να παρατούν τις δουλειές τους για να τρέχουν πίσω από τραυματισμένα αδέσποτα, να τα περιθάλπουν με δικά τους έξοδα και να φροντίζουν να τους βρίσκουν σπίτια για να ζήσουν την υπόλοιπη σκυλίσια τους ζωή, με αγάπη και ασφάλεια. Δεν το καταλαβαίνουμε, όμως μέσα μας σκεφτόμαστε, ευτυχώς που δεν είναι όλοι σαν κι εμάς... Εκατοντάδες πολίτες αυτής της χώρας, μέλη φιλοζωικών σωματείων, έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδεσπότων και μαζί και το βαρύ οικονομικό φορτίο που αυτή συνεπάγεται. Μολονότι δίνουν το «παρών» εκεί που το κράτος μετρά συνεχώς απουσίες (ελάχιστοι δήμοι υλοποιούν ως οφείλουν πρόγραμμα περισυλλογής και στειρώσεων των αδεσπότων - αλήθεια, πού πήγαν τα 12 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων;), βρίσκουν τους αρμόδιους απέναντι και όχι δίπλα.
«Μπορεί να μην κουνάνε ούτε ένα δαχτυλάκι, αλλά όταν πάμε εμείς να κάνουμε τη δουλειά, συμπεριφέρονται λες και τα αδέσποτα είναι... ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. Λες και χάνουν έσοδα», λέει στην «Κ» η κ. Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η επιλογή πολλών οργανώσεων να μεταφέρουν τα διασωθέντα ζώα σε οικογένειες του εξωτερικού.
«Εχουμε ακούσει ότι τα στέλνουμε έξω για... πειράματα, για τη γούνα τους, ακόμα και για να γίνουν τροφή! Να ξέρανε μόνο πόσο οδυνηρή είναι για οποιονδήποτε εθελοντή η στιγμή που αποχωρίζεται ένα ζώο που έχει φροντίσει για τόσο καιρό. Αλλά ακόμα και όταν τους δείχνουμε φωτογραφίες από τα ίδια τα ζώα με τις νέες τους οικογένειες, δεν πείθονται.». Πράγματι, είναι άξιον απορίας πώς κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός για να σταματήσει τη μεταφορά ζώων (έχουν σταματήσει πολλές αποστολές με αστυνομική παρέμβαση στα λιμάνια ή τα αεροδρόμια), ενώ οποιαδήποτε άλλη καταγγελία -για βασανισμούς ζώων, για εγκαταλείψεις, για παράνομα pet shops- πέφτει στο κενό.
«Θα ήταν και ευκολότερο και φθηνότερο να βρίσκαμε σπίτια στην Ελλάδα», εξηγεί η κ. Μολφέση. «Και πράγματι πολλά ζώα έχουν δοθεί σε άριστες ελληνικές οικογένειες. Δυστυχώς, όμως, η ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά. Ετσι, ξεκινήσαμε συνεργασία με αναγνωρισμένα σωματεία της Ευρώπης. Χώρες όπως η Γερμανία έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον δικό μας, διαθέτουν φιλοζωική παιδεία, καλή οργάνωση και αυστηρή φιλοζωική νομοθεσία - η οποία συν τοις άλλοις τηρείται! Υπολογίζεται ότι 30.000 Γερμανοί αναζητούν κάθε χρόνο έναν σκύλο για συντροφιά, πολλοί από τους οποίους ηλικιωμένοι, οι οποίοι μάλιστα ψάχνουν μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά, “κάποιο να βρίσκεται στα γεράματα σαν κι εμένα”, όπως μας λένε».
Περίπου 100 σωματεία από όλη τη χώρα στέλνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 6.000 ζώα σε χώρες της Ευρώπης. Το κόστος για την περίθαλψη και τη μεταφορά του κάθε ζώου ξεπερνά τα 350 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις. «Προχωρούμε στην πλήρη αποκατάσταση του κάθε ζώου, όσο δαπανηρή κι αν είναι. Για την ακρίβεια, δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά που έχουν άμεση ανάγκη, τα πληγωμένα, τα άρρωστα, τα κουτάβια. Αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ένα ζώο στο δρόμο αργά ή γρήγορα θα σκοτωθεί», συμπληρώνει η κ. Κλέα Μοριανού, μέλος του σωματείου Stray.gr. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε στη φιλοζωία των ξένων».


Λίνα Γιάνναρου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Μπράβο σας! Να τα στέλνετε στο εξωτερικό τα αδέσποτα με κάθε τρόπο! Δε πα να'ναι το ένα πάνω στο άλλο στιβαγμένα κάθε ηλικίας, δε πα να'ναι παράνομο, ας λείπουν και χαρτιά, τίποτα δε σας ενοχλεί. Αρκεί να "σωθούν" τα ζώα.
Μα ποιον κοροϊδευετε πια!
Ξοδεύετε 2.100.000 ευρώ το χρόνο για να τα στείλετε έξω και τι κάνετε για να άλλάξει εδώ η νοοτροπία του αδιάφορου έλληνα? Τίποτα. Αρκεί να φύγουν να ζώα έξω και λύσαμε το πρόβλημα ε?
Σας πήραμε χαμπάρι ρεεεε!!

Unknown είπε...

Εδώ δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε τίποτα. Έχουμε την "άξια" "κυρία" ΓΚ. πρόεδρο μιας κάποιας συνομοσπονδίας που κάνει τα πάντα. Εξ άλλου το άρθρο στο Πρώτο Θέμα της περασμένης Κυριακής στης δημοσιογράφου κ.Αιγινίτη είναι καταπέλτης για τα ατελείωτα πειράματα που γίνονται παράνομα εδώ και μάλιστα με τις ευχές "κάποιων"! Ίσως για αυτό φωναζουν οι γραίες!

Unknown είπε...

Δε ξέρω γιατί φωνάζουν οι γραίες, ούτε ποιες είναι.
Και δε διαφωνώ ότι γίνονται και εδώ πειράματα. Κανονικά πειράματα και με τη φροντίδα του "καλού" μας κράτους. Και δυστυχώς το τελευταίο το ξέρω και από πρώτο χέρι.
Βλέπω όμως μια συντονισμένη προσπάθεια από κάποια σωματεία να πείσουν ότι ο νόμος Κιλτίδη τους περιορίζει να στείλουν ζώα στο εξωτερικό (πράγμα που δεν αληθεύει) ενώ άλλα σωματεία που επίσης προχωρούν σε αποστολές δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα και μάλιστα υποστηρίζουν τις αλλαγές αυτές. Γιατί? Είναι τα άλλα σωματεία βλάκες δηλαδή να υπογράφουν χαρτιά;
Από κανένα σωματείο όμως δεν βλέπω προσπάθεια "εκπαίδευσης" του έλληνα σε σχέση με τη συμπεριφορά του προς τα ζώα. Και όχι ότι έχω καμιά καούρα με τον βρωμοέλληνα που δύσκολα μας κόβω να αλλάζουμε αλλά καμία καμπάνια ενημέρωσης; Ξεκινώντας από τα σχολεία ακόμα. Πόσα παιδιά γνωρίζουν ότι το κατοικίδιο χρειάζεται κτηνίατρο; Πόσα ξέρουν ότι πρέπει να του βάλουν ηλεκτρονική ταυτότητα; Πόσα ξέρουν για την στείρωση; Το μόνο που βλέπω είναι μια σπασμωδική κίνηση "βγάλτε τα ζώα στο εξωτερικό να σωθούν" που αποδεδειγμένα δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Απο εσάς ειδικά, το μόνο που βλέπω είναι ότι ασχολείστε με "αρκούδες" μάλλον υπερβολικά(
άρα εύκολο να υποθέσει κανείς ότι κάποια πράγματα που λέγονται σας ενοχλούν) και να παρουσιάζεται την αποστολή σαν τη μόνη σωτηρία. Και επειδή κινείστε (όπως και εγώ) στον χώρο του blogging δεν μπορώ να αγνοήσω τα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί στο blog της συνομοσπονδίας που δείχνουν ότι τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που παρουσιάζει μέσω του blog σας η κα Έμυ Παπαγιανοπούλου της ζωοφιλικής ένωσης Ηλιούπολης.
Ε μάτια έχουμε και βλέπουμε.

Unknown είπε...

Μάλλον διαβάζετε ότι θέλετε και επιλεκτικά. Μέσα στο blog υπάρχει ανάρτηση για την πρόσκληση που έλαβε η κυρία Γκ. αλλά ποτέ δεν την αποδέχτηκε. Θα μπορούσε να πάει στη Γερμανία να συναντηθεί όχι μόνο με τα εκεί σωματεία, αλλά και τις δημοτικές αρχές. Λέτε όλες οι δημόσιες αρχές, τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς στη Γερμανία να είναι μέρος του "μεγάλου κόλπου"; Θα αστειεύστε βέβαια. Ξέρετ γιατί δε το έκανε; Γιατί αν υπήρχε συνάντηση με το Δήμαρχο της εκεί πόλης που εδρεύει ο σωματείο δε θα μπορούσε να πουλούσε το παραμύθι της πλέον. Άρα κάτι σκοτεινό κρύβεται πίσω από την άρνηση της. Εξ άλλού είναι μόνη της με τρια μόνο σωματεία. Λέτε όλοι οι άλλοι οι 80 τουλάχιστον φιλοζωικοί οργανισμοί να έιναι παράνομοι; Και γιατί ο εισαγγελέας τους έχει πάντα αθωώσει;

Όσο για την εκπείδευση που λέτε, ο Σύλλογος της Ηλιούπολης έχει πολές φορές κάνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερώσεις στα σχολέια της περιοχής. Τελευταία φορά ήταν πριν μερικές εβδομάδες σε καλοκαιρινό πρόγραμμα. Για αυτό πριν πείτε κάτι, κάνετε μια έρευνα με στοιχεία ή ζητήστε ενημέρωση.Αλλά για να μαθαίνετε, στην τελευταία συνάντηση των εκέι φιλοζωικών σωματείων με τους έλληνες φιλόζωους παρόντες ήταν οι εκέι τοπικές αρχές και εκπρόσωπος του Δήμου Ηλιούπολης όπου και διαπίστωσε την ορθότητα ου όλου προγράμματος.
Τι λέτε; Δεν σας άκουσα καλά; Είναι και αυτός απατεώνας και στο κόλπο;!

8 Σεπτέμβριος 2008 2:52 μμ

Unknown είπε...

Μάλλον εσείς διαβάζετε αυτά που θέλετε.
Καλώς ή κακώς ενημερώνομαι από blogs και ιστοσελίδες. Μπράβο πολλά στον φιλοζωικό της Ηλιούπολης για τη δράση του στον τομέα της ενημέρωσης. Μην προτρέχετε και μου καταλογίζετε πράγματα που δε γράφω. Δεν κατηγόρησα το σωματείο Ηλιούπολης για τίποτα. Και αν θέλω να μάθω γιατί δεν αποδέχτηκε η κα Καραγκούνη την πρόσκληση, θα ρωτήσω την ίδια.
Σας έκανα μια απλή ερώτηση την οποία δεν μου απαντάτε. Για το θέμα που αναφέρθηκε σε πολλά blogs για την Αγκόνα γράφονται εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Γιατί να πιστέψω τα όσα αναδημοσιεύετε της κα Παπαγιαννοπούλους και όχι αυτά της κα Καραγκούνη (που δεν τα γράφει καν η ίδια, οι Ιταλοί τα λένε). Σε αυτό δεν μου απαντήσατε.

Στο προκείμενο όμως. Δεν μου απαντάτε πώς αρκετά φιλοζωικά σωματεία βρίσκουν πολύ καλή κίνηση τη νομοθεσία (που κάνει πιο αυστηρές τις διαδικασίες εξαγωγής) ενώ άλλα όχι. Πως να μη σκεφτεί κάποιος την ύπαρξη συμφέροντος;Αν όντως κάποιοι πλουτίζουν με παράνομες εξαγωγές σίγουρα η νέα νομοθεσία δεν τους συμφέρει. Από την άλλη τι συμφέρον έχει κάποιος να μην υιοθετούνται ζώα (στο εξωτερικό ή το εσωτερικό); Εκτός και αν εννοείτε ότι αυτή η κα Καραγκούνη και τα όποια 3-5-10 σωματεία εκπροσωπεί είναι κάποιοι γέροι που σε συνεργασία με τον κο Κιλτίδη αποφάσισαν να καταδικάσουν τα αδέσποτα έτσι από διαβολική κακία!
Λογικά πράγματα διαπιστώνω αλλά όπως δυστυχώς δεν έχετε τελικά τις απαντήσεις.

yiannas είπε...

Aπάντηση της Συ.Ζω.Σω.Ελ. στους υπερμάχους των εξαγωγών
Aναδημοσιεύω από το χτεσινό Πρώτο Θέμα το ρεπορτάζ που αφορά στην παράνομη διακίνηση κατοικιδίων στην αλλοδαπή και απαντώ σε όποιον λέει «ναι» στις αποστολές κατοικιδίων.

Η εθνική νομοθεσία (δηλαδή η Υ.Α. 280239/03, άρ. 3) δεν απαγορεύει την υιοθεσία σε άλλο κράτος όπως κακώς ανεφέρθη κατά κόρον στα ΜΜΕ. Αλλά ορίζει συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία καταθέτει ο αλλοδαπός μελλοντικός ιδιοκτήτης στην Δημόσια Αρχή, δηλαδή στην Νομοκτηνιατρική Υπηρεσία, με τα πλήρη στοιχεία του τα οποία πρέπει να βεβαιώνονται επισήμως από αναγνωρισμένη Αρχή του Κράτους του ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι εις θέσιν να υιοθετήσει κάποιο ζώο. Φυσικά όχι ομαδικά.

Ο 998 /03 Ευρωπαϊκός Κανονισμός, αυστηρότερος της εθνικής νομοθεσίας, στο άρ. 3 αναφέρει ότι και η μεταβίβαση από τον έναν ιδιοκτήτη σε άλλον θεωρείται εμπορική αποστολή ίσως διότι η Κομισιόν θεωρεί ότι ένα έμψυχο ον δεν πηγαίνει από χέρι σε χέρι σαν αντικείμενο.

Αναφέρονται οι υπέρμαχοι των εξαγωγών ότι έχουν «πλήρη στοιχεία» για όλες τις υιοθεσίες που έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια (γιατί τόσα χρόνια είμαι στα ζωοφιλικά, τουλάχιστον εγώ). Επομένως για ποιον λόγο αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων και αντιρρήσεων ως προς την υπόμνηση της νομοθεσίας από τον κ. Κιλτίδη; Γιατί ο κ. Κιλτίδης δεν έβγαλε Απόφαση αλλά απλώς αναφέρεται στην υφισταμένη νομοθεσία. Γιατί δεν προέβησαν την επομένη της κοινοποιήσεως του Δελτίο Τύπου στην απλούστατη ενέργεια να μαζέψουν όλα τα στοιχεία - έστω και με καρότσι - να ζητήσουν ραντεβού από τον κ. Υφυπουργό και να του πουν «Ορίστε κύριε Υφυπουργέ οι νόμιμες διαδικασίες μας»; Οπότε βεβαιώνεται ο κ. Υφυπουργός ότι τα πάντα είναι υπό πλήρη έλεγχο!

Και μια άλλη παρατήρησις: O λόγος που δεν ακολουθούν την ανωτέρω νόμιμη διαδικασία ποιος είναι; Με ποιο δικαίωμα ο καθένας αναλαμβάνει έναν τομέα και ενεργεί κατά την κρίση του εφόσον υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες; Τι τον εμποδίζει να καθυστερήσει λίγο την αποστολή του όποιου κατοικιδίου με πολύ απλά, νόμιμα πιστοποιητικά; Υπάρχει τόση φούρια στον υιοθετούντα εκτός Ελλάδος που πρέπει να παρακαμφθεί η τυπική έστω εφαρμογή των νόμων γιατί το περιμένει επειγόντως; Γιατί;

Όσο για το ότι τα γέρικα 15 χρονών τα υιοθετούν επίσης ηλικιωμένοι το κάνουν γιατί; Για να παίρνουν τα ίδια γεροντικά φάρμακα και να συνοδοιπορήσουν προς το θάνατο;

Επίσης, ανά τρίμηνο - όπως λέγουν - γίνεται έλεγχος στα χιλιάδες ζώα τα οποία υιοθετούνται σε κάθε άκρη των κρατών αυτών. Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό όταν χρειάζονται, τουλάχιστον, μήνες για να ελέγξεις όλες αυτές τις υιοθεσίες. Εδώ δεν μπορείς εντός της Ελλάδος. Γιατί όλος αυτός ο κόπος, επαναλαμβάνω, και η αποφυγή των νομίμων διατυπώσεων;

Αυτές τις απορίες όποιος μπορεί ας μου τις λύσει διότι η νοημοσύνη μου φτάνει σε αυτές και μόνο τις ερωτήσεις. Και περιμένω απάντηση.

Kαι όσο για την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα τους παραπέμπω στο άρ. 12, παρ. 4 του Ν. 3170/03 ο οποίος προβλέπει και την αφαίρεση της επιμέλειας ακόμα, από ανάξιο ιδιοκτήτη, πράγμα που εμείς τουλάχιστον ως Συνομοσπονδία το έχουμε κάνει επανειλημμένως. Αγνοούν και αυτό ως προς τους Νόμους της Ελλάδος; Παράκλησις: Aς τους ξαναδιαβάσουν. Άγνοια νόμου απαγορεύεται και προπάντων ως προς το αντικείμενο που πραγματεύεσαι.

- - -

Unknown είπε...

Κυρία Γιάννα Φωτεινού στη Σαλαμίνα, ο φίλος ο κύριος Κιλτίδης σας πούλησε. Την Κυριακή είπε στο Πρώτο Θέμα : "Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τα αδέσποτα που φεύγουν στο εξωτερικό και τελικά να υπάρχουν σκύλοι και γάτες που κακοποιούνται βάναυσα στη χώρα μας και γίνονται πειράματα!" σελίδα 44

Unknown είπε...

Μένω στον Πειραιά όπου η κατάσταση των αδέπσοτων είναι φρικτή. Κανείς δεν κάνει τίποτα, ελάχιστες στειρώσεις και ένα ς σύλλογος που υπάρχει μόνο για συναντήσεις με τις Αρχές και για δημόσιες σχέσεις είναι. Όταν οι φιλόζωοι από μόνοι τους μαζέυουν κανένα αδέσποτο τότε μόνο ξέρουν να φωνάζουν ότι παρανομούν. Ο σύλλογος στη Σαλαμίνα μας έχει αφήσει όλους άφωνους για το έργο κια τη δράση του στο Ναύσταθμο. Οι φωνασκούσες κυρίες τι κάνουν; Η κοπέλα που κάνει δεήσεις που λέτε στη σελήνη γιατλι δεν έρχεται να βοηθήσει στη μεταφορά των αδέσποτων και περίθαλψη; Άρα δεν είναι φιλόζωη παρά συλλέκτης ζώων, αφού έχει 17 στο σπίτι της. Να τα κατάσχετε για να σωθούν