4 Σεπ 2008

Η τετράποδη οικογένεια των Αλκυονίδων.


Τετράποδοι Ροβινσώνες
Tης Μαριαννας Τζιαντζη


Υπάρχουν και καλές ειδήσεις ή, έστω, καλές ειδήσεις που έχουν και μια σκοτεινή πλευρά. Η καλή είδηση, που παρουσιάστηκε στην πρωινή εκπομπή ΒΒC@ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ήταν ότι η σκυλίτσα και τα πέντε κουταβάκια της, που η μοίρα τα έριξε σε μια βραχονησίδα των Αλκυονίδων, στον Κορινθιακό, βρέθηκαν από μια φιλοζωική οργάνωση και θα ζήσουν. Η σκοτεινή πλευρά είναι ότι πριν από μερικούς μήνες κάποιος ξεφορτώθηκε την έγκυο σκυλίτσα του εγκαταλείποντάς τη σε ένα άνυδρο ξερονήσι.
Στο ρεπορτάζ εμφανίστηκαν φιλόζωοι και κτηνίατροι που εξήγησαν πώς επιβίωσαν οι τετράποδοι Ροβινσώνες, δηλαδή πίνοντας βρόχινο νερό και τρώγοντας γλάρους και ψάρια. Πετσί και κόκκαλο είχαν μείνει τα δόλια τα ζώα, αλλά τουλάχιστον τώρα βρίσκονται σε καλά χέρια.
Η σχέση μας με τα ζώα δεν μπορεί να είναι σαν και αυτές που αναπτύσσονται μεταξύ δίποδων όντων στο Διαδίκτυο. H κατοχή ενός ζώου συνεπάγεται την ανάληψη μιας στοιχειώδους ευθύνης. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν τα ζώα τους μες στο καλοκαίρι κι έτσι συχνά ακούμε σκυλιά να ουρλιάζουν σπαρακτικά στις ταράτσες των πολυκατοικιών, τρελαμένα από τη ζέστη και τη μοναξιά. Ας μην τα αποκτούσαν ποτέ, ας μη γίνονταν φιλόζωοι με ημερομηνία λήξεως.
Είναι αυτονόητο ότι χιλιάδες ενήλικες και χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα στους πολέμους, πεθαίνουν από την πείνα και τις επιδημίες και ότι αυτοί οι άδικοι θάνατοι είναι η μεγάλη πληγή της εποχής μας. Το θέμα δεν είναι η διάσωση των έξι σκυλιών, αλλά το τι είναι ικανός να διαπράξει ένας άνθρωπος που η ευαισθησία του δεν του επιτρέπει να σκοτώσει ένα ανεπιθύμητο ζώο, αλλά ταυτόχρονα δεν τον εμποδίζει να το εγκαταλείψει σε ένα βράχο στη μέση της θάλασσας. Η ταλαιπωρία των έξι ζώων υπογραμμίζει τη σκληρότητα του ανθρώπου, η οποία ποτέ δεν εκδηλώνεται «μόνον» απέναντι στα τετράποδα.
Στην εκπληκτική αυτοβιογραφία του ο Γεώργιος Α. Ζαρίφης μιλάει για κάποια άλλα εγκαταλειμμένα σκυλιά που ζούσαν στην Οξειά, στα Πριγκηπονήσια. Το 1910, ο μικρός Γιώργος πήγε με τους γονείς του και τους καλεσμένους τους μια εκδρομή στον Μαρμαρά. Καθώς το καραβάκι πλησίαζε στην Οξειά, είδε χιλιάδες σκυλιά που «περιφέρονταν απελπισμένα, σκελετωμένα, πειναλέα και τρελά από τη δίψα». Τα δύστυχα αυτά ζώα ήταν τα άλλοτε αδέσποτα σκυλιά της Κωνσταντινούπολης, που τα μάζεψαν οι Νεότουρκοι και τα μετέφεραν στην απομονωμένη και ακατοίκητη Οξειά, η οποία υποτίθεται ότι θα μετατρεπόταν σε κυνοκομείο. Δεν τα σκότωσαν (μια λύση «πρακτικότερη και πιο ανθρωπιστική», κατά τον συγγραφέα) επειδή το Ισλάμ απαγορεύει τη σφαγή ζώων που δεν πρόκειται να φαγωθούν... Οι εφημερίδες της Πόλης διαβεβαίωναν τον πληθυσμό ότι υπάλληλοι της δημαρχίας έφερναν τακτικά στα ζώα νερό και τροφή, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη. Σύντομα ο ξένος Τύπος άρχισε να γράφει για το «άγος της Οξειάς», αλλά στο μεταξύ όλα τα σκυλιά είχαν πεθάνει «από λύσσα, πείνα, δίψα και αλληλοφάγωμα, χωρίς να παραβιασθεί το Κοράνι!»
Οι Νεότουρκοι είναι παρελθόν, όμως οι κάποιοι Νεοέλληνες αποδεικνύονται ικανοί να μιμηθούν την πιο μαύρη κληρονομιά τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

yiannas είπε...

Σχόλιο 2.
http://yiannas.pblogs.gr/2008/08/afierwma-se-endiaferonta-sholia-1.html

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

(Απόσπασμα από προηγούμενο σχόλιο).

"Τώρα αν της διαφεύγει η ουσία πως όλα αυτά είναι σε βάρος των ζώων αυτό φαίνεται πως δεν την ενδιαφέρει.

Και τι θέλω να πω μ' αυτό. Εγώ που ζω στην επαρχία βλέπω πως τα αδέσποτα είναιεκατοντάδες και σε άθλια κατάσταση κι αναρωτιέμαι μετά από 220000 σκυλιά που έφυγαν όπως είπε η Γκαραγκούνη μέσα σε δυό χρόνια στο εξωτερικό πως και δεν μειώθηκε έστω και λίγο ο αριθμός των αδέσποτων ; "

(Απάντηση ανώνυμου σχολιαστή).

Εννοείς ότι θα έπρεπε να φεύγουν περισσότερα, τα διπλάσια ας πούμε για να γίνει εμφανής η μείωση του πληθυσμού τους;

Ή ότι δεν έγινε και τίποτα που φεύγουν πάνω απο 100.000 αδέσποτα ζώα το χρόνο για τη Γερμανία.

Πάρε και συ μπάρμπα. Εχουμε, δόξα το Θεό, πολλά. Πάρα πολλά ακόμα!!!

Καταρχήν δεν είπε η Γκαραγκούνη ότι σε δύο χρόνια έφυγαν περισσότερα απο 200.000 ζώα.

Το είπε στην ιστοσελίδα της Ελβετίδα (!!!) εξαγωγέας που δρά στη Κόρινθο.(!!!???)

Το αν είναι σε βάρος των ζώων το γεγονός ότι κυνηγάμε και ξεμπροστιάζουμε τους ελεεινούς που κερδοσκοπούν με πρόφαση τη φιλοζωϊα, εκμεταλευόμενοι και εμπορευόμενοι ανυπεράσπιστα αδέσποτα ζώα, προσπαθώ αλλά μάλλον δεν έχω τη απαιτούμενη νοητική ικανότητα να το καταλάβω.

Δηλαδή, κατά τη δική σου γνώμη τα ζώα κερδίζουν με αυτή τη κατάσταση.

Τα βουτάνε οι catchers, τα φωτογραφίζουν - όχι όλα βέβαια και όχι πάντα - και τα φορτώνουν όπως- όπως στέλνοντάς τα σε "ύποπτες" φιλοζωϊκές οργανώσεις της Γερμανίας ή της Ολλανδίας ή της Ελβετίας κλπ. για να τα "σώσουν".

ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΊΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ;

ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;

ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ "ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ" ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΟΙ, ΕΓΓΛΕΖΟΙ κα., ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΗΣΙ, ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΓΗΡΑ (ΑΠΟ 14-17 ΕΤΩΝ), ΤΑ ΑΡΡΩΣΤΑ, ΤΑ ΣΑΚΑΤΙΚΑ, ΤΑ ΤΥΦΛΑ, ΤΑ ΚΟΥΦΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ; ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ; ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ "ΤΙΜΗ" 180 ΕΥΡΩ;

ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΓΑΠΗΤΕ/ΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ (ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΡΑΓΕ;) ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙΣ.

ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΑΥΣΤΗΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΒΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΟ ΕΠΩΝΥΜΑ. ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ "ΑΙΔΩ" ΟΧΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ "ΑΡΓΕΙΟΥΣ". ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ "ΑΙΔΩ" ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ.

ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ "ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΣ" ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ, ΟΧΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΟ, ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.

ΕΔΩ ΟΜΩΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟΣ ΕΔΩ ΠΟΛΕΜΑΕΙ.

ΕΔΩ ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΖΩΑ, ΕΔΩ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ, ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΦΑΓΜΕΝΑ ΖΩΑ, ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ.

ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΒΓΑΛΑΤΕ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΦΡΙΚΩΔΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ.

ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΕΡΗΜΟΝΗΣΙ ΕΝΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ. ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΑΦΟΣ ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΓΓΛΕΖΟ (Ή ΑΛΛΟΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ) ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΟΝΗΣΙ ΟΥΤΕ ΕΡΗΜΟΝΗΣΙ.

ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΩ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΙΛΑ. ΕΙΔΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ (Ο ΕΓΓΛΕΖΟΣ Ή ΑΛΛΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ) ΠΩΣ ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΓΓΥΙΟ ΣΚΥΛΙΤΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ!!!!!

ΘΑΥΜΑ-ΘΑΥΜΑ !!!!!!!!!!!

ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥ ΕΓΓΛΕΖΑ, ΓΝΩΣΤΗ "ΣΩΤΗΡΑ" ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.

Η ΕΓΓΛΕΖΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ "ΦΙΛΟΖΩΕΣ ΚΥΡΙΕΣ" ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΝΟΙΚΙΑΣΑΝ ΣΚΑΦΟΣ (ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ!!!) ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ "ΕΣΩΣΑΝ" ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ !!!

ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΣΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑι ΨΥΧΡΑΙΜΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΟΘΑΝΑΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΗΣΗ.

Ε Λ Ε Ο Σ!!!!!! ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ. ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΛΑΜΜΑΤΑ ΜΑΖΙ.

ΚΛΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΥΧΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ

Unknown είπε...

Καλή μου κυρία Γιάννα Φωτεινού στη Σαλαμίνα, αν νομίζεις ότι τα ζώα κακοποιούνται στο εξωτερικό, βρες τις αποδείξεις. Προς το παρόν, τα μόνα ζώα που κακοποιούνται κατά παράβαση του Νόμου 3170/2003 είναι αυτά που έχεις εγκλωβίσει σε ένα δωμάτιο στο σπίτι σου. με διαπίστωση και με βούλα της Νομαρχίας μετά από έρευνα που έκανε στο σπίτι σου.

yiannas είπε...

Αρκουδιάρα θες κι άλλες αποδείξεις? Γιά τις υπάρχουσες γιατί δεν απαντάς ποτέ, μονάχα κλαίγεσαι?
Γιά τις ως τώρα παρανομίες γιατί τηρείς σιγήν ιχθύος και βάζεις να σβύνουν τις απαντήσεις μου?
Γιά τις υπόλοιπες μην ανησυχείς! Έχουν γνώσιν οι φύλακες...