1 Σεπ 2008

Στα χαρακώματα υπουργείο και φιλοζωικά σωματεία.

Διαμαρτυρίες για εγκύκλιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Πόλεμος χαρακωμάτων έχει στηθεί ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα φιλοζωικά σωματεία της χώρας αναφορικά με την εγκύκλιο που περιορίζει αριθμητικά τα οικόσιτα ζώα και θέτει όρους για τη μετακίνησή τους προς το εξωτερικό. Η εγκύκλιος, την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης, ήρθε ως απόρροια, όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, των αυξανόμενων καταγγελιών για παράνομο εμπόριο ζώων, τα οποία καταλήγουν είτε πειραματόζωα σε παράνομα πειράματα είτε θανατώνονται στη διάρκεια μακάβριων «παιχνιδιών». Οι φιλόζωοι, όμως, αντιδρούν θεωρώντας ότι τα μέτρα δεν προστατεύουν ουσιαστικά τα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα, θέτοντας, παράλληλα, φραγμούς στο έργο των σωματείων.
Τι προβλέπει όμως η επίμαχη εγκύκλιος που πυροδότησε το πολεμικό κλίμα; Σύμφωνα με τις διατάξεις της, για να αποφευχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων, κυρίως σκύλων και γατών, προς χώρες του εξωτερικού τίθεται εν πρώτοις όριο στον αριθμό των οικόσιτων ζώων. Ετσι, κάθε Ελληνας μπορεί να διατηρεί μέχρι δύο οικόσιτα ζώα συντροφιάς, σκύλους ή γάτες, και το κάθε ένα από αυτά πρέπει να φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα αναγνώρισης. Στην ταυτότητα αυτή αναγράφεται υποχρεωτικά και το όνομα του ιδιοκτήτη, για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Συνάμα, ο κάθε ταξιδιώτης μετακινείται προς το εξωτερικό υποχρεωτικά μόνο με τα δικά του ζώα, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση επιστροφής του μαζί με αυτά.
Η ρύθμιση, όμως, που αποτελεί το μέγιστο σημείο τριβής είναι εκείνη που προβλέπει την απαγόρευση ιδιοκτησίας οικόσιτων ζώων από φιλοζωικό σωματείο. Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, ποινικοποιείται η όποια προσπάθεια προστασίας. Η κριτική τους επικεντρώνεται και στη διάταξη που αναθέτει την επιτήρηση των αδέσποτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Οι δήμοι δεν έχουν ούτε τις υποδομές, ούτε τα κονδύλια για να επιτελέσουν αυτό το έργο» επισημαίνει η φιλόζωος κυρία Ελένη Γερνά από τη Χαλκιδική.
Τα φιλοζωικά σωματεία αντιπαραθέτουν μια δική τους δέσμη μέτρων. Κατ' αρχάς, ζητείται η ηλεκτρονική σήμανση όλων των ζώων, οικόσιτων, όσων γεννιούνται σε εκτροφεία κτλ., από την ηλικία των έξι εβδομάδων, με ευθύνη των οικείων, κτηνιατρικών αρχών ή των τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων. Στη συνέχεια προτείνεται η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των πληθυσμών, διαδικασία που εφαρμόζεται στη Γερμανία. Η τοποθέτηση σήμανσης (μικροτσίπ) θα αποτρέπει το ενδεχόμενο εγκατάλειψης ή βάναυσου τραυματισμού, οδηγώντας απευθείας τις Αρχές στον τελευταίο καταχωρισμένο ιδιοκτήτη.
Μεγάλη σημασία δίνεται στη στείρωση. Προτείνεται η έκτακτη φορολόγηση των ιδιοκτητών, σε περίπτωση που δεν στειρώσουν, και η δημιουργία εγγράφου με πανευρωπαϊκή ισχύ, για την αδειοδότηση των κτηνιάτρων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν αυτό το έργο. «Ως φιλόζωοι έχουμε μετακαλέσει κατά καιρούς κτηνιάτρους από την Ευρώπη για να στειρώσουν και συναντάμε αντιδράσεις ότι δεν είναι επιτρεπτό να το πράττουν όταν υπάρχουν έλληνες συνάδελφοί τους» υποστηρίζει η κυρία Γερνά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η πείρα των ελλήνων κτηνιάτρων στο θέμα αποδεικνύεται μικρή, είτε λόγω απροθυμίας είτε λόγω των μικρότερων, συγκριτικά, απολαβών που έχει μία πράξη τέτοιου χαρακτήρα.

Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΒΗΜΑ, 31/08/2008

Και ποιος θα στεφτεί νικητής; Μα και βέβαια δε χωρά συζήτηση, ο κυρίαρχος λαός! Όπως πάντα.

3 σχόλια:

yiannas είπε...

Mην το γενικεύετε! Τα σωματεία μόνο που κάνουν εξαγωγές αδέσποτων εναντιώνονται. Όχι όλα.

Unknown είπε...

Φωτεινές και Γαλανές, κάτοικοι της Σαλαμίνας τα έχουν χαμένα και δεήσεις στη σελήνη κάνουν μπας και εισακουστούν σε μάγους και σκοτεινούς θεούς. Αφού ο ένας και μοναδικός Θεός τους γύρισε την πλάτη. Ε, και ο Θεός βαριέται την ψύχωση τους.
Έλα, 48ρα κόρη, βρες κάτι να κάνεις στη ζωή σου.

Unknown είπε...

Σιγά μην είναι μόνο 48 ετών η κυρία Γαλανού ή Φωτεινού.
Αφού θυμάται το θείο Γιώργο να τραγουδά στη θεία Μαρία τα μικρασιάτικα τραγούδια, τόσα χρόνια πίσω, βρυκόλακας και vampir είναι. Για αυτό βγάινει με το φεγγάρι τη νύκτα έξω και ποτέ την ημέρα!