10 Μαρ 2008

ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝ

Θανάτωσαν με δηλητήριο δεκάδες άγρια κουνέλια

Ασυνείδητοι θανάτωσαν με απαγορευμένο δηλητήριο δεκάδες άγρια κουνέλια στη Λήμνο. Με την αυθαίρετη και παράνομη αυτή ενέργεια, θέλησαν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τις «επιδρομές» των ανεπιθύμητων τρωκτικών, αλλά έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωική αλυσίδα της περιοχής, ακόμα και την ίδια τη δημόσια υγεία, από ενδεχόμενη κατανάλωση δηλητηριασμένων θηραμάτων.
Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» πριν από λίγες μέρες με ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής του Επαρχείου Λήμνου: Σε δείγματα από τα περίπου 100 νεκρά αγριοκούνελα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στην περιοχή Ρεπανίδι, ανιχνεύτηκε η παρουσία καρβαμιδικών εστέρων.
Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα και είναι τοξικές για τα ζώα και τον άνθρωπο, η δε αλόγιστη χρήση τους επιβαρύνει το περιβάλλον και καθιστά τοξικά τα φυτά, έχουν δε αθροιστική δράση στους οργανισμούς.
Επιπτώσεις«Το δηλητήριο δρα αθροιστικά και μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Από την κατανάλωση θηράματος που έφαγε ποσότητα μικρότερη από αυτή που θα το σκότωνε, μέχρι τον επηρεασμό και άλλων ειδών, όπως της πέρδικας που ζει στην περιοχή αλλά και των αρπακτικών πουλιών που έχουν τα κουνέλια ως θηράματα», ανέφερε από την πλευρά του ο δασολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ Β. Κοντσιώτης, που κάνει το διδακτορικό του στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λήμνος με τα αγριοκούνελα.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Λήμνος αντιμετωπίζει το σπάνιο παγκοσμίως φαινόμενο της υπερβολικής παρουσίας άγριων κουνελιών στο έδαφός της. Η απουσία των φυσικών θηρευτών τους (λαγός, αλεπού, νυφίτσα), έχει επιτρέψει στα τρωκτικά να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα στο νησί, και να προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.
Με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, έπειτα από ειδική άδεια του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, επιτράπηκε κατ εξαίρεση το νυχτερινό κυνήγι στις πληγείσες περιοχές μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Αυτό θα γίνεται από ομάδες κυνηγών που θα δίνουν τα στοιχεία τους στο Δασαρχείο και θα έχουν μόνο ένα όπλο η καθεμιά.
Ωστόσο, υπάρχει απροθυμία των κυνηγών να συμμετάσχουν στα συνεργεία, ειδικά στην περιοχή που δηλητηριάστηκε με φυτοφάρμακο.

ΕΘΝΟΣ 16/1/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: