18 Οκτ 2008

Τι τρέχει στο Δήμο Αθηναίων;



Μας κοινοποιήθηκε επιστολή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από έναν σταθμό με αδέσποτα στο λόφο του Φιλοπάππου και έναν δεύτερο στο χώρο του Διονυσιακού Θεάτρου. Ο χώρος ανήκει στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου και εξυπηρετεί στη φύλαξη εργαλείων και υλικού του συγκεκριμένου τμήματος. Εκεί υπάρχουν πολλά σκυλιά με Αριθμό Μητρώου του Δήμου, καθώς και με κονκάρδες με τηλέφωνο πολίτη. Ένα Staff Terrier είναι δεμένο σε αλυσίδα και περιττώματα σε όλο το χώρο του. Κάποια κουτάβια είναι μαντρωμένα σε μικρότερη εσωτερική περίφραξη. Τα ζώα εναλλάσσονται συνεχώς. Τα ζώα μάλλον δεν ταΐζονται κανονικά, γιατί πέσανε με βουλιμία στις κονσέρβες.

Οι ερωτήσεις πολλές. Οι υποψίες για την κατάληξη των ζώων ακόμα περισσότερες.


· Γιατί «φιλοξενούνται» ζώα σε αυτό το χώρο, όταν υπάρχει επίσημος χώρος στο Μαρκόπουλο που φιλοξενούνται τα ζώα του Δήμου. Κα μάλιστα με υψηλό αντίτιμο;
· Γιατί είναι σε χώρο του Πρασίνου και φροντίζονται από υπάλληλο του Πρασίνου και όχι της Αστικής Πανίδας, της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη και αρμόδια για τα αδέσποτα;
· Ποιος είναι ο υπάλληλος που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους και έρχεται να τα ταΐσει με το μηχανάκι της φωτογραφίας;
· Γιατί δεν επανεντάσσονται, αφού ο Δήμος είναι κατά του εγκλεισμού των αδέσποτων;
· Γιατί έχουν οι κονκάρδες τηλέφωνο πολίτη και όχι του Δήμου;
· Που καταλήγουν τα αδέσποτα που φεύγουν από εκεί και κυρίως τα κουτάβια;
· Γιατί υπάρχουν συνέχεια νέα ζώα;
· Είναι δυνατόν να μην έχει πέσει στην αντίληψη των αρμοδίων τμημάτων –Πρασίνου και Αστικής Πανίδας- το γεγονός, αφού είναι σε ανοικτό χώρο που μπαινοβγαίνουν δημοτικοί υπάλληλοι;
· Ποιοι προστατεύονται από τις Αρχές και γιατί;
· Ποιοι συγκαλύπτουν ποιους και γιατί;
· Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ακρόπολης που τυγχάνει να είναι και «αυτοδιορισμένος ισόβιος» (από ότι φαίνεται) μέλος της τριμελούς επιτροπής γιατί σιωπά; Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν γνώριζε το γεγονός, αφού ταΐζει και φροντίζει καθημερινά δικά του ζώα στο Φιλοπάππου.

Ερωτήσεις, ερωτήσεις και μόνο ερωτήσεις, που αφού δεν τυγχάνουν απαντήσεων οδηγούν σε υποψίες για την κατάληξη και τύχη των αδέσποτων. Πώς να χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο χώρο «φύλαξης» των αδέσποτων κανείς; Παράνομο; Παράτυπο; Ύποπτο; Και με τι σκοπό; Την υιοθεσία; Την επανένταξη; Ίσως….. κάποιο εμπόριο;! Προς Θεού! Όχι, από τους ιθύνοντες, αλλά από κάποιους «άγνωστους» υπαλλήλους. Τους πάντα «συνήθεις άγνωστους» στην Ελλάδα. Λίγο μακριά δεν ψάχνουν τόσο καιρό κάποιοι για «παράνομο» εμπόριο αδέσποτων, όταν αφήνουν να γίνετε τέτοια διακίνηση μπροστά στα μάτια τους; Μα ποιον κοροϊδεύουν;

Περιμένουμε τιςδιευκρινήσεις του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου. Περιμένουμε να γίνουν ανακρίσεις και να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις. Πριν προβούμε σε άλλες νομικές ενέργειες.

Diavaste εδώ

8 Οκτ 2008

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Φιλοζωικών Οργανώσεων στην Καρδίτσα.
Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας προγραμματίζει Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοζωικών Οργανώσεων στην Καρδίτσα για τις 18 – 19 Οκτωβρίου 2008.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη των φιλοζωικών αξιών και προστασίας των ζώων, την ευαισθητοποίηση πολιτών και δημοτικών αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με αδέσποτα. Επίσης θέλουμε να ανταλλάξουμε γνώσεις και να αξιοποιήσουμε την εθνική και Ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε να αναβαθμιστούν οι δράσεις των Φιλοζωικών Οργανώσεων και να αυξήσουμε την εθελοντική προσφορά.
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουμε εντάξει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες μέλη ΔΕΠ του τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, αλλά και θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα εμάς που δραστηριοποιούμαστε για την ευζωία όλων των ζώων.
Αισιοδοξούμε ότι αυτή η συνάντηση θα αποκομίσει σε όλους μας γνώσεις, χρήσιμες πληροφορίες, θα προβάλλει στην κοινωνία ότι οι φιλόζωοι τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι προσφέρουν σημαντικό έργο στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων με απούσα την Πολιτεία, και θα έχουμε την πολύ σπουδαία ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας καλές αλλά και κακές.Oποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή.
Με εκτίμηση Εύη Θάνου
Πρόεδρος Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Καρδίτσα (Ξενοδοχείο ΑΡΝΗ)
18-19 Οκτωβρίου 2008
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
09.30 Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Nομάρχης Καρδίτσας, Βουλευτές Νομού, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Καρδίτσας Χαιρετισμοί.
10.00 - 10.20 Ε. Θάνου, Πρόεδρος Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας"Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας: Μία πορεία τριών ετών"
10.20 - 10.30 Γ.Χ. Φθενάκης, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας"Συνεργασία Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας με την Κλινική Μαιευτικής και Αναπαραγωγής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"
10.30 - 11.00 Κ. Τσιάρας, Βουλευτής Ν. Καρδίτσας"Πολιτική και φιλοζωία"1
1.00 - 11.30 Π. Κουκουλόπουλος, Δήμαρχος Κοζάνης"Εφαρμογή του Νόμου 3170/03: πλεονεκτήματα, αδυναμίες, προοπτικές"
11.30 - 12.00 Ι. Παπαθεοδώρου, Δικηγόρος Αθηνών"Υποχρεώσεις των κατόχων ζώων συντροφιάς και προστασία των ζώων αυτών, σύμφωνα με τη νομοθεσία"
12.00 - 12.30 Δ. Αγγελής, Διευθυντής Σχολής Αστυφυλάκων Καρδίτσας"Ο ρόλος της αστυνομίας στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα"
12.30 - 15.00 Διάλειμμα - Γεύμα
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
15.00 - 15.20 Φ. Αθανασοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"Ευεργετική επίδραση των ζώων σε χρόνια πάσχοντα άτομα"
15.20 - 15.40 Χ. Μπιλλίνης, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"Ζωονόσοι και κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών από κατοικίδια ζώα σε ανθρώπους"
15.40 - 16.00 Γ.Σ. Αμοιρίδης, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"Ευζωία σε παραγωγικά ζώα"
16.00 - 16.20 Ε. Σαριδομιχελάκης, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"Δύσκολες ιατρικές αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των αδέσποτων ζώων"
16.20 - 16.40 Χ. Βερβερίδης, Λέκτορας Κτηνιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης"Στείρωση στα αδέσποτα ζώα"
16.40 - 17.00 Λ. Αθανασίου, Διδάσκουσα Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"Η παρουσία των ζώων συντροφιάς στη ζωή των παιδιών"
17.00 - 17.20 Δ. Ορφανού, Κτηνίατρος Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"Περιποίηση και περίθαλψη αδέσποτων νεογέννητων κουταβιών"
17.20 - 17.40 Ε. Γκέσκου, Κτηνίατρος Greek Animal Welfare Fund "Ευζωία ιπποειδών"
18.00 - 19.00 Συζήτηση με ομιλητές απογευματινής συνεδρίασης
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
09.30 - 10.00 Susanne Löttgen, Πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου Γερμανίας.Τiere-in-not-Griechenland.‘’Η ανάγκη των φιλοζωικών σωματείων της Ελλάδας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό"
10.00 - 10.20 Ν. Μπομπολάκη, Πρόεδρος Φιλοζωικού Ομίλου Χανίων
"Η αναγκαιότητα συντονισμού και οργάνωσης του φιλοζωικού κινήματος σε πανελλαδικό επίπεδο"
10.20 - 10.40 Ε. Δώδουρα, Πρόεδρος Φιλοζωικού Ομίλου Θεσσαλονίκης "ΑΡΓΟΣ""Αδέσποτα ζώα: εστίες προβλημάτων ή σημεία επαφής?"
10.40 - 11.00 Α. Κουλουκούρη,Ιδρυτικό μέλος Ομάδας "PSYCHANIMAL" Ψυχολόγοι υπέρ των ζώων"Ψυχοπαθολογία του συλλέκτη ζώων και αντιμετώπισή της"
11.00 - 11.20 Β. Τάκη, Αντιπρόεδρος Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας "ΖΩΗ""Η εφαρμογή του νόμου 3170/03 ως υποχρέωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης"
11.20 - 11.40 Μ. Σάμψων, Μέλος Stray Action - Pet Therapy (SAPT) Hellas"Η εμπειρία της SAPT Hellas από την εκστρατεία ενημέρωσης τα τρία τελευταία χρόνια"
11.40 - 12.30 Συζήτηση με ομιλητές πρωινής συνεδρίασης
12.30 Λήξη εκδήλωσης
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΗ συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.
ΔΕΙΠΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΤο βράδυ του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου, ώρα 21.00, διοργανώνεται δείπνο στην Καρδίτσα. Το κόστος θα βαρύνει τους συμμετέχοντες.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣτην Καρδίτσα λειτουργούν τα παρακάτω τέσσερα ξενοδοχεία. Για κρατήσεις, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συνεννοούνται απευθείας με αυτά.
Η τακτοποίηση του λογαριασμού θα γίνει με ευθύνη των ενδιαφερομένων.
Ξενοδοχείο Τηλέφωνο
ΑΡΝΗ 24410-22161
ΑΣΤΡΟΝ 24410-23551
ΑΥΡΑ 24410-21523
ΚΙΕΡΙΟΝ 24410-71923
Το ξενοδοχείο ΑΡΝΗ προσφέρει ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση: € 59 για διανυκτέρευση σε μονόκλινο δωμάτιο και € 83 για διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο (η τιμή περιλαμβάνει και πρωινό).
Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας3ο Χιλιόμετρο Καρδίτσας-Τρικάλων43100 ΚαρδίτσαΤηλ. 6978.60.70.

Πυροβόλησε σκύλο εν ψυχρώ


Το όπλο που στόχευσε το βράδυ της Κυριακής τον έναν από τους δύο ημίαιμους σκύλους που έμεναν στο χώρο στάθμευσης απορριμματοφόρων του Δήμου Φιλοθέης, δεν σκότωσε μόνο τον ένα από αυτούς, αλλά έπληξε για πολλοστή φορά τον πολιτισμό μας. Η σφαίρα που καρφώθηκε στο σώμα της σκυλίτσας με το όνομα Μούργα, 24 ώρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, αποκάλυψε την πλήρη αδιαφορία της κρατικής μηχανής στην εφαρμογή του νόμου που αφορά τις κακοποιήσεις ζώων. Ο οδηγός του αυτοκίνητου, μαύρου χρώματος, που σταμάτησε μπροστά από την πόρτα του χώρου στάθμευσης, στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ μια γλυκύτατη σκυλίτσα, έφυγε ανενόχλητος. Και ας έπεσε ο πυροβολισμός σε απόσταση 30 μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα της Φιλοθέης.Η καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα στο Τμήμα άφησε αδιάφορους τους αστυνομικούς, που ρωτώντας την καταγγέλλουσα «τι να κάνουν τώρα», αρνήθηκαν αρχικά να της πάρουν κατάθεση και στη συνέχεια είπαν πως «θα πετάξουν το πτώμα στα σκουπίδια».Χρειάστηκε να γίνει καταγγελία στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να κάνουν οι ένστολοι τα αυτονόητα και να θορυβηθούν που κάποιος ένοπλος κυκλοφορούσε ελεύθερος. Και να φανταστείτε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν καταγραφεί πολλαπλά κρούσματα δηλητηριάσεων στην περιοχή, θύμα των οποίων έπεσε και ο σκύλος που ζούσε έξω από το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008
Τι λέτε τώρα κύριε Δήμαρχε και πρόεδρε του ΚΕΔΚΕ; Τι λέτε κύριε υφυπουργέ; Τι λέτε κύριοι δημόσιοι υπάλληλοι των Υπουργείων; Συνεχίζετε τις βλακίες σας περί "ευτυχισμένων αδέσποτων";
Αν δεν είσαστε φαιδροί, θα σας λέγαμε να έχετε λίγη ντροπή. Αλλά φευ! Αυτή η λέξη στην Ελλάδα και στους δημόσιους Άρχοντες είναι άγνωστη.


5 Οκτ 2008

Κρυονέρι, Τετελέσται!







Στο Κρυονέρι ο χρόνος για άλλη μια φορά πάγωσε. Οι φόλες σε ημερησία διάταξη με την ανοχή των Αρχών και του Υπουργείου Αγροτικής. Οι Αρχές είναι ο ηθικός αυτουργός και οι συνεργοί στο έγκλημα.
Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στην Ημερίδα για τα ζώα στον Δήμο Αθηναίων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας μας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρου του ΚΕΔΚΕ και για άλλη μια φορά την επιμονή και εμμονή του για τα «ευτυχισμένα» αδέσποτα της Ελλάδας, καθώς και για το περίφημο πια «Athens model» στη διαχείριση τους. Εδώ και ένα χρόνο όμως δεν τόλμησε να μας ενημερώσει για το ποιος ή ποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας του έχουν στείλει τα συγχαρητήρια τους. Τις επιστολές μας τις αγνοεί παντελώς και δεν έχει καν το πολιτικό σθένος να απαντήσει, έστω και τυπικά, όπως έκαναν πάντα οι προκάτοχοί του.
Κύριε Δήμαρχε, ψεύδεστε! Κανένας Ευρωπαίος συνάδελφός σας δεν σας έχει δώσει συγχαρητήρια για τις φρικτές εικόνες που αντικρίζει ο πολίτης στην Ελλάδα. Για τα πατημένα στην άσφαλτο σκυλιά, για τα δηλητηριασμένα ζώα που καθημερινά αφήνουν την πνοή τους αργά στους δρόμους, για τα κρεμασμένα από τα δέντρα σκυλιά στην επαρχία, για τα σκυλιά σκιάχτρα δεμένα σε τσίγκινα βαρέλια στα νησιά, για τα εγκαταλελειμμένα σκελετωμένα κυνηγόσκυλα στα βουνά, για την παράνοια των υφισταμένων σας να κατηγορούν εγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία ως «εμπόρους αδέσποτων με σκοτεινούς σκοπούς» χωρίς να προσκομίζουν αποδείξεις. Κύριε Δήμαρχε, βγείτε από το γραφείο σας και κάνετε μια βόλτα ανάμεσα μας για να δείτε επιτέλους την αλήθεια και να γνωρίσετε την πραγματικότητα. Ελάτε στο Κρυονέρι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Δημαρχείο, να αντικρίσετε ιδίοις όμμασιν τη φρίκη σε όλο το μεγαλείο της. Στο Κρυονέρι, που για πολλοστή φορά εξόντωσαν με φόλα τα «ευτυχισμένα» αδέσποτα σας, ιδιοκτησία των Δήμων κατά τα λεγόμενα σας. Αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον; Ο αργός βασανιστικός θάνατος με σπασμούς και ένα κράτος ως συνήθως απών. Ο Δήμος εκεί αρνείται να εκπονήσει πρόγραμμα στειρώσεων. Εσείς ως πρόεδρος ΚΕΔΚΕ τι κάνετε; ΤΙΠΟΤΑ. Έχετε μείνει μόνο σε διοργανώσεις γιορτών και συζητήσεων για «ευτυχισμένα» αδέσποτα. Τα νεκρά ζώα στο Κρυονέρι, τα εφόρου ζωής αλυσοδεμένα σε σκοτεινά κοτέτσια σκυλιά, σας στέλνουν τον ύστατο χαιρετισμό τους και ζητούν δικαίωση.
4 Οκτωβρίου 2008

4 Οκτ 2008

4 Οκτωβρίου, Ημέρα θρήνου και Όχι Γιορτής για τα Ζώα.




Όλα τα αδέσποτα έχουν παρόμοια κατάληξη. Άλλα πατημένα στους δρόμους, άλλα κρεμασμένα, άλλα πυροβολημένα, άλλα δηλητηριασμένα, άλλα χαμένα σε προγράμματα στειρώσεων. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κάποιος το καθημερινό δράμα τους και την αγωνία τους. Ας σκύψουμε όλοι πάνω από το πρόβλημα, ας βρούμε λύσεις, ας πιέσουμε τους κρατικούς αρμόδιους να σταματήσουν να μας εμπαίζουν και να μιλάνε θρασύτατα για "ευτυχισμένα" αδέσποτα στο φυσικό τους περιβάλλον και για περίφημα "Athens model ", για τα οποία μιλάει η Ευρώπη και μας συγχαίρει. Ντροπή τους!

3 Οκτ 2008

Το γαϊδούρι θέλει στοργή

Σεμινάρια από Βρετανούς εθελοντές φιλόζωους στη Λέσβο για την περιποίηση των ζώων


Η κακομεταχείριση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα ήταν η αφορμή για να συσταθεί το 1959 στο Λονδίνο η οργάνωση GΑWF- Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, από μία Βρετανίδα που είχε επισκεφθεί τότε τη χώρα μας. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, η οργάνωση που βοηθά φιλοζωικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, οργάνωσε σεμινάριο στη Λέσβο με στόχο κτηνίατροι και ιδιοκτήτες αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών να εκπαιδευτούν ούτως ώστε να τα φροντίζουν καλύτερα. Η οκταμελής ομάδα των Βρετανών εθελοντών- κτηνίατροι, πεταλωτές και κτηνίατροι με ειδίκευση στην... Οδοντιατρική- ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα γαϊδουράκια που χρησιμοποιούνται στις τουριστικές περιοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
Δύο κτηνίατροι και ένας ιδιώτης ιδιοκτήτης ζώων ταξίδεψαν στην Αγγλία και πήραν πτυχίο Οδοντιατρικής ζώων του νησιού για τις βόλτες των επισκεπτών: το θέμα, άλλωστε, είχε απασχολήσει έντονα το καλοκαίρι και τον βρετανικό Τύπο. Οι Άγγλοι εθελοντές εξέτασαν περισσότερα από διακόσια ζώα στη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής τους στη Λέσβο, έπειτα από πρόσκληση του Φιλοζωικού Συλλόγου του νησιού. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στη Λέσβο. Τεχνικές πεταλώματος Στη διάρκεια του σεμιναρίου κτηνίατροι του νησιού και ιδιοκτήτες ζώων είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές πεταλώματος στα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια και παράλληλα να εκπαιδευθούν ώστε να μπορούν να διαπιστώσουν τα οδοντιατρικά προβλήματα των ζώων. Ήδη πάντως, έπειτα από προηγούμενες επισκέψεις Άγγλων ειδικών στο νησί, δύο κτηνίατροι και ένας ιδιώτης ιδιοκτήτης ζώων, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Αγγλία και αφού παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια εκεί να πάρουν πτυχίο Οδοντιατρικής ζώων. «Οι περισσότεροι από όσους πήραν μέρος στο σεμινάριο είχαν κάποιες γνώσεις για τη φροντίδα των ζώων αυτών και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η επικεφαλής του Προγράμματος κ. Janet Εlley. «Εμείς φροντίσαμε να τους δείξουμε τον σωστό τρόπο για τη φροντίδα των ζώων, όπως για παράδειγμα πώς να γίνεται το πετάλωμα για να μην υποφέρει από τραυματισμούς το ζώο ή για οδοντιατρική φροντίδα που είναι πολύ σημαντική. Τώρα η Λέσβος έχει τρεις ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί πάνω σ΄ αυτό και θα μπορούν να προσφέρουν πολλά», προσθέτει. Η κτηνίατρος κ. Μαρία Πέρου είναι μία από τους τρεις κατοίκους της Λέσβου που εκπαιδεύτηκαν στην Οδοντιατρική ζώων. «Παρακολούθησα τη δουλειά τους σε προηγούμενη επίσκεψη στο νησί και ενθουσιάστηκα με την ιδέα να πάω στην Αγγλία και να εκπαιδευτώ πάνω στην Οδοντιατρική ζώων. Είναι κάτι σχετικά καινούργιο για εμάς και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε και εμείς εδώ να την παρέχουμε». Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος και τις άλλες δύο το πρακτικό, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ζωντανά» τη δουλειά των Άγγλων ειδικών και να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι στις τεχνικές πεταλώματος, περιποίησης των οπλών, αλλά και των δοντιών των ζώων. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, τα μέλη της αγγλικής αποστολής επισκέφθηκαν διάφορες περιοχές του νησιού και εξέτασαν τραυματισμένα ζώα ή ζώα που έχουν ανάγκη φροντίδας. Την περασμένη Δευτέρα μάλιστα περισσότερα από πενήντα γαϊδουράκια στον Μόλυβο, που χρησιμοποιούνται σε διαδρομές για τουρίστες κατά την καλοκαιρινή σεζόν, δέχθηκαν τις περιποιήσεις των ειδικών. Τραυματισμοί Όπως είπε στα «ΝΕΑ» η κ. Εlley, «τα περισσότερα ζώα είναι σε καλή κατάσταση, μπορούν όμως να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Έχουμε δει όμως και περιπτώσεις τραυματισμών ζώων από σφιχτό δέσιμο με σχοινί από τον λαιμό ή τα πόδια. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται και είναι λυπηρό να το συναντάς γιατί τα ζώα υποφέρουν. Επίσης έχουμε δει τραυματισμoύς στα πόδια αλόγων τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιπποδρομίες σε κακούς δρόμους. Αν ένα ζώο χρησιμοποιείται ως αθλητής, θα πρέπει να τρέχει και σε σωστές επιφάνειες».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέλλη Γιακουμή
TA NEA ON LINE, 03/10/08

Οικολόγοι: 10.000 ζώα δηλητηριάζονται κάθε χρόνο στην Κύπρο

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Ζώων για να δώσει το μήνυμα πως τα ζώα έχουν δικαιώματα και οι άνθρωποι έχουν την υποχρέωση να τα σέβονται και να τα προστατεύουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καταγγέλλοντας «την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις ανεξέλεγκτες και παράνομες δηλητηριάσεις ζώων».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, χιλιάδες ζώα, κατοικίδια, παραγωγικά, γαϊδούρια, άλογα και άγρια ζωή, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλυσοδεμένα ή εγκλωβισμένα σε κλουβιά χωρίς να μπορούν να κινηθούν, ενώ απαράδεκτη είναι και η θέα δεκάδων νεκρών ζώων στους δρόμους.

Υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε τις διάφορες χώρες να υπογράψουν και φυσικά να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία και την ευημερία των ζώων, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε το 1990 και κύρωσε σε νόμο ενώ το 2002 έθεσε σε ισχύ τον Περί Σκύλων Νόμο.

Σε ό,τι αφορά τη δηλητηρίαση των ζώων, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως υπολογίζεται ότι 10.000 ζώα (σκυλιά και γάτοι) δηλητηριάζονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, που παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται από το νόμο, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι αποτελεί κοινή πρακτική.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Φιλοζωικές Οργανώσεις, αφού αναφέρουν ότι οι Τοπικές Αρχές, η Αστυνομία και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έλαβαν μέτρα εφαρμογής της νομοθεσίας, ανακοινώνουν την ανάληψη προσπάθειας συλλογής υπογραφών για άμεση κατάργηση των δηλητηριάσεων που θα παραδοθούν στους Υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών, ώστε Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αρχίσουν εκστρατεία για τον τερματισμό των δηλητηριάσεων ζώων.

iKypros.com
03/10/2008

Δέκα εντολές για σκυλιά

1) Η ζωή μου θα διαρκέσει 10 -15 χρόνια. Κάθε αποχωρισμός και εγκατάλειψη με πληγώνει. Παρακαλώ σκέψου το πριν με αποκτήσεις.
2) Δώσε μου χρόνο να καταλάβω τι θέλεις από μένα. Βρες μου ένα δάσκαλο να μου μάθει τη γλώσσα σου.
3) Έχε μου εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό για να γίνω ευτυχισμένος.
4) Μην θυμώνεις μαζί μου και μην με κλείνεις έξω για τιμωρία. Εσύ έχεις τη δουλειά σου, την διασκέδασή σου και τους φίλους σου. Εγώ έχω μόνο ΕΣΕΝΑ.
5) Μίλα μου μερικές φορές. Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνω τις λέξεις σου, καταλαβαίνω τη φωνή σου.
6) Θυμήσου ότι ποτέ δεν ξεχνώ πώς μου συμπεριφέρεσαι.
7) Παρακαλώ μη με κτυπάς. Εγώ δεν μπορώ να σε χτυπήσω, αλλά μπορώ να δαγκώσω και να μαδήσω και σου ορκίζομαι δεν θέλω να το κάνω αυτό.
8) Πριν μου βάλεις τις φωνές γιατί δεν συνεργάζομαι ή τεμπελιάζω ή είμαι 'ξεροκέφαλο' αναρωτήσου μήπως κάτι με ενοχλεί. Ίσως να μην τρώω το σωστό φαγητό, να κάνει πολύ ζέστη ή κρύο ή η καρδιά μου να είναι αδύναμη και γερασμένη.
9) Φρόντισέ με όταν γεράσω. Και εσύ θα γεράσεις κάποια μέρα και θα χρειαστείς αγάπη και φροντίδα.
10) Να είσαι μαζί μου στο τελευταίο μου δύσκολο ταξίδι. ΠΟΤΕ μην πεις 'δεν μπορώ να παρακολουθήσω ή ας γίνει όταν λείπω'. Μείνε δίπλα μου μέχρι τη στερνή μου πνοή. Τα πάντα είναι ευκολότερα για μένα όταν ΕΣΥ είσαι δίπλα μου και μου κρατάς το πόδι ή μου χαϊδεύεις το κεφάλι.
Να θυμάσαι, ΣΕ ΑΓΑΠΩ.
Υπογραφή
Το σκυλί σου.
iatronet.gr
Γιάνης Αραχωβλιτης, εκπαιδευτής σκύλων

2 Οκτ 2008

Σκύλος εμφανίζεται σα μάρτυρας σε δίκη!

Το πρώτο ζώο του κόσμου που εμφανίζεται ως μάρτυρας σε δίκη είναι σκύλος και ακούει στο όνομα Scooby.Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι ο σκύλος ήταν μαζί με την 59χρονο αφεντικίνα του, όταν εκείνη βρέθηκε κρεμασμένη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά η οικογένειά της απαιτεί να γίνει έρευνα για φόνο. Κατά τη διάρκεια της προανακριτικής εξέτασης ο Scooby ανέβηκε στο βήμα των μαρτύρων, όπου του έδειξαν έναν ύποπτο για να δουν πως θα αντιδράσει, αλλά αυτός γαύγισε χαμηλόφωνα. Στόχος της πράξης αυτής ήταν να αποφασιστεί αν το συμβάν θα μπορούσε να θεωρηθεί δολοφονία, αλλά ο δικαστής δεν έχει καταλήξει σε μια απόφαση ακόμα. Ο Γάλλος δικαστής Thomas Cassuto επαίνεσε το σκύλο για την υποδειγματική του συμπεριφορά και την ανεκτίμητη βοήθεια που προσέφερε.
myworld.gr
Πέρα του παράξενου και ίσως αστείας υπόθεσης, αναβαθμίζεται η αξία του ζώου. Ίσως ο υφυπουργός στην Ελλάδα για αυτό θέλει τα αδέσποτα να παραμένουν στο δρόμο. Για να τα καλεί για μάρτυρες σε εγκληματικές πράξεις που γίνονται. Να είστε σίγουροι, ότι μετά τα "ευτυχισμένα" αδέσποτα που μας λέει, θα ακούσουμε και αυτή την άποψη!

Κυνομαχίες μέχρι θανάτου στη Ξάνθη

«Πάγωσαν» οι αστυνομικοί στην Ξάνθη από το εξαθλιωμένο θέαμα που παρουσίαζε ένας δυστυχής σκύλος ο οποίος είχε γίνει βορά στους ανελέητους τετράποδους «μονομάχους», με τους οποίους αναμετρήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου σε υπαίθριο αγωνιστικό στίβο μάχης, που λειτουργούσε μάλιστα ακόμη και τη νύχτα, υπό το φως προβολέων.Οι αποτρόπαιες αναμετρήσεις γίνονταν μέσα σε περιφραγμένο με συρματόπλεγμα χώρο, εμβαδού αρκετών τετραγωνικών μέτρων, στρωμένο με μοκέτα και λουσμένο με φως προβολέων τη νύχτα, ο οποίος εντοπίστηκε έξω από το χωριό Κιμμέρια της Ξάνθης.Κατά την αστυνομική έφοδο, που πραγματοποιήθηκε αργά προχθές το βράδυ, διαπιστώθηκε να παρακολουθούν τις λυσσαλέες κυνομαχίες περισσότερα από 20 άτομα, κάποιοι από τους οποίους ήταν ιδιοκτήτες των σκύλων μονομάχων και οι υπόλοιποι είτε θεατές είτε άνθρωποι που στοιχημάτιζαν για το ποιο από τα ζωντανά θα επικρατήσει.Στο κέντρο του στίβου μάχης βρέθηκε σχεδόν ξέπνοο ένα σκυλί ράτσας πιτ μπουλ, το οποίο είχε αγωνιστεί λίγη ώρα νωρίτερα και αφέθηκε να καταξεσκιστούν οι σάρκες του για την ικανοποίηση ποιος ξέρει ποιων νοσηρών επιθυμιών, που δεν απορρέουν μόνο από τον πυρετό του κέρδους, αλλά και από την ανικανοποίητη ανάγκη για αίμα και θάνατο των θεατών της «αρένας».Ο δυστυχής σκύλος, που σχεδόν εξέπνεε, είχε δεχτεί λίγη ώρα νωρίτερα τη φροντίδα του ιδιοκτήτη του, ο οποίος για να απαλύνει κάπως τον πόνο του τον είχε περιλούσει με μπεταντίν.Οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό που έμελλε να δουν, καθώς είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες αποδέκτες σχετικών πληροφοριών, παρέλαβαν τον σκύλο και τον παρέδωσαν για περίθαλψη σε κτηνιατρική κλινική της περιοχής, ενώ προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων.
Espresso News

1 Οκτ 2008

Βάρβαροι κατά των Ζώων

Του Ανδρέα Κριτσωτάκη

«Η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος. Από τη στιγμή που κάποιος ξεσπάει έτσι πάνω σε ένα ζώο, σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει με την ίδια άνεση και σε έναν άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που δεν έχει αξίες και ιδανικά». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Ζωόφιλης Δράσης κ. Ελένη Ανδρουλάκη, καυτηριάζει την απάνθρωπη στάση κάποιων απέναντι στα ζώα εν έτει 2008. Μια βαρβαρότητα που συνεχίζεται χωρίς όρια προς τα κατοικίδια ζώα, τα οποία αποτελούν για τον άνθρωπο τη συντροφιά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την οικογένειά του. «Θύματα βασανισμού πέφτουν δυστυχώς πολύ συχνά κατοικίδια αλλά και αδέσποτα ζώα, στα οποία κάποιοι εκτονώνουν τις πιο αρρωστημένες τους ιδέες και διαστροφές. Έτσι πέρα από το συνηθισμένο φαινόμενο σκυλιά να βρίσκονται νεκρά από φόλες και δηλητήρια, πολλά έχουν βρεθεί κρεμασμένα μέσα σε λιόφυτα ή νεκρά έπειτα από άγριους βασανισμούς», λέει η κ. Ανδρουλάκη. Μάλιστα μερικά από τα περιστατικά που οι εθελοντές της Ζωόφιλης Δράσης έχουν βρει δεν μπορούν καν να γραφτούν, λόγω της βαναυσότητας και των αποτρόπαιων πράξεων των ασυνείδητων πάνω στα ζώα.

Τα βασανιστήρια: Από τα πλέον συνηθισμένα βασανιστήρια των αρρωστημένων μυαλών είναι να δένουν ένα σκυλί με συρματόσκοινο, να τα κρεμάνε είτε από τα πόδια είτε από το λαιμό για να τα πνίξουν, να τα δένουν και να τα αφήνουν να πεθάνουν από τη δίψα και την πείνα, ενώ ένα από τα πλέον σοκαριστικά περιστατικά ήταν αυτό κατά το οποίο κάποιοι έριξαν μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου ένα σκύλο, έχοντας βάλει στα πόδια του βαρίδια για να πνιγεί. Σύμφωνα με την πρόεδρο της φιλοζωικής οργάνωσης κάθε εβδομάδα τα βασανισμένα σκυλιά που περισυλλέγονται είναι περίπου 4, τα περισσότερα από τα οποία σώζονται έπειτα από κλήσεις που δέχονται από Ηρακλειώτες, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν οι άνθρωποι της Ζωόφιλης Δράσης για να αντιμετωπίσουν τα συνεχή κρούσματα βασανισμού των σκυλιών. «Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η βαρβαρότητα των ανθρώπων έχει ξεπεράσει τα όρια της διαστροφής. Βρίσκουμε πολλές φορές σκυλιά νεκρά, τα οποία έχουν κρεμάσει ή ακόμη και κάψει. Πρόκειται για κτηνωδία», λέει η κ. Ανδρουλάκη.

Οι αρμόδιοι: Είναι γεγονός πως παρά τις προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων, τα περιστατικά με τα βασανιστήρια των ζώων και οι θανατώσεις τους, συνεχώς αυξάνουν, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και όλους τους πολίτες. «Σίγουρα η έλλειψη ενημέρωσης είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη συνέχιση αυτών των φαινομένων. Όμως και η ευθύνη της πολιτείας είναι μεγάλη. Υπάρχει ένας νόμος, ο 31/70 του 2003, ο οποίος αν δεν εφαρμοστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συνολική προσπάθεια. Όταν από τους 400 δήμους το έχουν εφαρμόσει μόλις οι 28, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κοινή πολιτική», καταλήγει η κ. Ανδρουλάκη.



Εφημερίδα "ΤΟΛΜΗ", 01/10/08

Κρήτη, Ηράκλειο