1 Οκτ 2008

Βάρβαροι κατά των Ζώων

Του Ανδρέα Κριτσωτάκη

«Η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος. Από τη στιγμή που κάποιος ξεσπάει έτσι πάνω σε ένα ζώο, σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει με την ίδια άνεση και σε έναν άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που δεν έχει αξίες και ιδανικά». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Ζωόφιλης Δράσης κ. Ελένη Ανδρουλάκη, καυτηριάζει την απάνθρωπη στάση κάποιων απέναντι στα ζώα εν έτει 2008. Μια βαρβαρότητα που συνεχίζεται χωρίς όρια προς τα κατοικίδια ζώα, τα οποία αποτελούν για τον άνθρωπο τη συντροφιά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την οικογένειά του. «Θύματα βασανισμού πέφτουν δυστυχώς πολύ συχνά κατοικίδια αλλά και αδέσποτα ζώα, στα οποία κάποιοι εκτονώνουν τις πιο αρρωστημένες τους ιδέες και διαστροφές. Έτσι πέρα από το συνηθισμένο φαινόμενο σκυλιά να βρίσκονται νεκρά από φόλες και δηλητήρια, πολλά έχουν βρεθεί κρεμασμένα μέσα σε λιόφυτα ή νεκρά έπειτα από άγριους βασανισμούς», λέει η κ. Ανδρουλάκη. Μάλιστα μερικά από τα περιστατικά που οι εθελοντές της Ζωόφιλης Δράσης έχουν βρει δεν μπορούν καν να γραφτούν, λόγω της βαναυσότητας και των αποτρόπαιων πράξεων των ασυνείδητων πάνω στα ζώα.

Τα βασανιστήρια: Από τα πλέον συνηθισμένα βασανιστήρια των αρρωστημένων μυαλών είναι να δένουν ένα σκυλί με συρματόσκοινο, να τα κρεμάνε είτε από τα πόδια είτε από το λαιμό για να τα πνίξουν, να τα δένουν και να τα αφήνουν να πεθάνουν από τη δίψα και την πείνα, ενώ ένα από τα πλέον σοκαριστικά περιστατικά ήταν αυτό κατά το οποίο κάποιοι έριξαν μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου ένα σκύλο, έχοντας βάλει στα πόδια του βαρίδια για να πνιγεί. Σύμφωνα με την πρόεδρο της φιλοζωικής οργάνωσης κάθε εβδομάδα τα βασανισμένα σκυλιά που περισυλλέγονται είναι περίπου 4, τα περισσότερα από τα οποία σώζονται έπειτα από κλήσεις που δέχονται από Ηρακλειώτες, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν οι άνθρωποι της Ζωόφιλης Δράσης για να αντιμετωπίσουν τα συνεχή κρούσματα βασανισμού των σκυλιών. «Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η βαρβαρότητα των ανθρώπων έχει ξεπεράσει τα όρια της διαστροφής. Βρίσκουμε πολλές φορές σκυλιά νεκρά, τα οποία έχουν κρεμάσει ή ακόμη και κάψει. Πρόκειται για κτηνωδία», λέει η κ. Ανδρουλάκη.

Οι αρμόδιοι: Είναι γεγονός πως παρά τις προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων, τα περιστατικά με τα βασανιστήρια των ζώων και οι θανατώσεις τους, συνεχώς αυξάνουν, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και όλους τους πολίτες. «Σίγουρα η έλλειψη ενημέρωσης είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη συνέχιση αυτών των φαινομένων. Όμως και η ευθύνη της πολιτείας είναι μεγάλη. Υπάρχει ένας νόμος, ο 31/70 του 2003, ο οποίος αν δεν εφαρμοστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συνολική προσπάθεια. Όταν από τους 400 δήμους το έχουν εφαρμόσει μόλις οι 28, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κοινή πολιτική», καταλήγει η κ. Ανδρουλάκη.



Εφημερίδα "ΤΟΛΜΗ", 01/10/08

Κρήτη, Ηράκλειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: